Hľadaj recept

Bábovka s makom

Potrebujeme:

60 g masla alebo rastlinné­ho tuku, 60 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 žĺtky, 600 g polohrubej múky, trocha soli, 2,5 dl mlieka.

Kvások: 1,5 dl mlieka, 30 g droždia, 1 lyžica práš­kového cukru.

Maková plnka: 2 dl mlieka, 100 g práškového cukru, 200 g zomletého maku, 1 lyžička mletej ško­rice, citrónová kôra, 50 g hrozienok.

 

Postup:

Maslo s práškovým a vanilkovým cukrom a so žĺtkami vymiešame do peny. Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Múku so soľou preosejeme, pridáme vymiešané maslo a nakysnutý kvások, všetko spolu vypracujeme a dáme kysnúť na teplé miesto. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme, natrieme makovou plnkou, stočíme a dáme do vymastenej bábovko­vej formy. Necháme trocha podkysnúť a vo vyhriatej rúre pomaly upečieme.


Maková plnka: Mlieko s cukrom necháme zovrieť, prisypeme mak, odstavíme, primiešame škoricu, postrúhanú citrónovú kôru, hrozienka a necháme vychladnúť.