Hľadaj recept

Osie hniezda

Potrebujeme:

250 g hrubej múky, štipka soli, 100 g masla alebo rastlinného tuku, 20 g práškového cukru, 1 žĺtok, 1 dl mlieka, 10 g drož­dia.

Orechová plnka: 1 bielok, 100 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g zomle­tých orechov, mletá škori­ca, trocha mlieka.

 

Postup:

Múku so soľou preosejeme, rozsekáme v nej maslo, pridáme cukor, žĺtok, vo vlažnom mlieku rozmiešané droždie a za­miesime dosť tuhé cesto. Nevykysnuté cesto natenko vyvaľ­káme, natrieme pripravenou plnkou, stočíme ako roládu, pokrájame na plátky hrubé 1 cm, ktoré ešte sformujeme nožom, poukladáme na vymastený plech a necháme na teplom mieste nakysnúť. Nakysnuté potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme.


Orechová plnka: Bielok s práškovým a vanilkovým cukrom vymiešame, pridáme orechy, škoricu a podľa potreby mlieko. Plnku urobíme takú hustú, aby sa dala ľahko natierať.