Broskyňový kompót

Potrebujeme: Nálev: 1 l vody, 400 g cukru. Postup: Broskyňový kompót pripravujeme z celých alebo polených broskýň, ošúpa­ných alebo z neošúpaných plodov. Zavárať môžeme aj

Marhuľový kompót

Potrebujeme: Nálev: 1 l vody, 400 g cukru. Na menej zrelé marhule – 1 l vody, 500 g cukru. Postup: Na marhuľový kompót používame marhule

Dulový kompót

Potrebujeme: Nálev: 1 l vody, 500 g cukru. Postup: Na prípravu kompótu sa používajú úplne zrelé duly, pretože pri dozrievaní sa chuť ovocia zlepšuje. Sú

Hruškový kompót

Potrebujeme: Nálev: 1 l vody, 350 – 500 g cukru, 1/4 ČL kyseliny citrónovej. Postup: Na prípravu hruškových kompótov sú vhodné skoro všetky sorty hrušiek

Jablkový kompót

Potrebujeme: Nálev: 1 l vody, 300 – 400 g cukru. Postup: Na jablkový kompót použijeme predovšetkým šťavnaté a kyslejšie jablká. Jablká umyjeme, ošúpeme, rozrežeme na

Melónový kompót

Potrebujeme: Melón. Nálev: 1 l vody, 1 kg cukru, 1 ČL kyseliny citrónovej, ana­násová esencia na dochutenie. Postup: Na kompót vyberáme zrelé plody, ktoré pokrájame

Tekvicový kompót

Potrebujeme: Tekvice Nálev I: 1 l horúcej vody, 2 kg cukru, 3 ČL kyseliny citróno­vej. Nálev II: 0,6 l ananásového džúsu, 600 g cukru, 1

Jablková marmeláda

Potrebujeme: Na 1 kg jablkového pretlaku: 600 g cukru, 1/2 ČL kyseliny citrónovej. Postup: Na prípravu marmelády používame menej zrelé jablká. Môžu to byť aj

Dulová marmeláda

Potrebujeme: Na 1 kg dulového pretlaku: 800 g cukru, 1 ČL kyseliny citrónovej alebo 5 PL citrónovej šťavy. Postup: Plody poutierame utierkou, umyjeme a pokrájame