Hľadaj recept

Broskyňový kompót

Potrebujeme:

Nálev: 1 l vody, 400 g cukru.

 

Postup:

Broskyňový kompót pripravujeme z celých alebo polených broskýň, ošúpa­ných alebo z neošúpaných plodov. Keď pripravujeme kompót z ošúpaných broskýň šupka sa odstra­ňuje pomocou ostrého noža  alebo tepel­ným spracovaním plodu.

 

Tepelné spracovanie: Do vriacej vody s kyselinou cit­rónovou (na 1 l vody 1 ČL kyseliny citrónovej) vložíme na 2 minúty broskyne (skúsime, či šupka ide ľahko dolu), potom ich dáme do studenej vody okyslenej kyselinou citrónovou. Ošúpané broskyne hneď dávame do pohárov, zalejeme nálevom a sterili­zujeme 15 minút pri teplote 85 °C ak sú broskyne menej zrelé sterilizujeme ich pri tej istej teplote 20 minút. Polené plody ukladáme tak, aby sa ich do pohára zmestilo čo najviac. Zavárať môžeme aj celé drobnejšie broskyne. Ich kôstka by nemala byť horká, pretože by sa mohli v kompóte z horkých látok utvoriť jedovaté splodiny. Po sterilizácii necháme kompóty na vzduchu voľne vychlad­núť. Čas a teplota sterilizácie sú určené pre poháre s obsahom 0,72 l. Pre menšie poháre sa čas skracuje o 5 minút.