Hľadaj recept

Brusnicový kompót

Potrebujeme:

Nálev: 1 l vody, 2,5 kg cukru.

 

Postup:

Z brusníc vytriedime uschnuté a biele plody, ktoré sú nezrelé. Dáme ich v jednej vrstve na plech, kde sa postupne vyfarbia. Líst­ky a ihličie odstránime, najlepšie pri umývaní.Brusnicový kompót môžeme pripraviť viacerými spôsobmi.

 

1. Umyté plody predvaríme vo vode 4-5 minút pri teplote 80 °C. Scedíme, necháme odkvapkať, naplníme poháre, zalejeme cuk­rovým sirupom (1 l vody, 2,5 kg cukru) a sterilizujeme 30 minút pri teplote 85 °C.


2. Pripravíme cukrový sirup (1 l vody, 2,5 kg cukru), v kto­rom brusnice varíme 15 minút. Potom ich scedíme, napl­níme do pohárov, zalejeme zvyšným horúcim sirupom po uvarených brusniciach. Sterilizujeme 20 minút pri teplote 85 °C.

 

3. Jemný brusnicový kompót pripravíme tak, že k brusniciam pridáme hrušky alebo jablká. 1 kg plodov dáme do hrnca, podlejeme malým množstvom vody, zakryjeme a chvíľu dusíme, kým nepustia vlastnú šťavu. Potom prisypeme 600 g cukru a varíme pokiaľ sa nerozpustia. Nakoniec pridáme 500 g ošúpaných hru­šiek alebo jabĺk, ktoré predtým pokrájame na kocky. Povaríme 5 minút, naplníme do pohárov, uzatvoríme a sterilizujeme 20 minút pri teplote 80 °C.