Hanácke koláčiky

Potrebujeme:
400 g hrubej múky, trocha soli, 50 g práškového cuk­ru, 2 dl mlieka, 1 vajce, 2 žítky, 60 g roztopeného masla alebo rastlinného tu­ku, citrónová kôra.
Kvások: 0,5 dl mlieka, 20 g cukru, 30 g droždia, 30 g hrubej múky.
Plnka: 250 g tvarohu, 1 žĺtok, 60 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, citrónová kô­ra, čučoriedky alebo lekvár.
Posýpka: 30 g hrubej múky, 30 g masla, 30 g práškového cukru.

Postup:
Z mlieka, cukru, droždia a múky pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Múku so soľou preosejeme, pridáme cukor, vo vlažnom mlieku rozmiešané vajce, žĺtky, vlažné maslo alebo tuk, postrúhanú citrónovú kôru a nakysnutý kvások. Všetko spolu vypracujeme na hladké cesto a nechá­me na teplom mieste kysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme, väčšou okrúhlou formičkou povykrajuje­me koláčiky a necháme ich podkysnúť. Trocha nakysnuté naplníme tvarohovou plnkou, prikryjeme prázdnymi kolá­čikmi, okraje dobre popritláčame, poukladáme na vymaste­ný plech a necháme ešte chvíľu podkysnúť. Potom do každého koláčika vtlačíme jamku, vložíme do nej čučoried­ky alebo lekvár, okraje potrieme žĺtkom, posypeme posýp­kou a vo vyhriatej rúre upečieme.

Plnka: Pretlačený tvaroh rozmiešame so žĺtkom, s práško­vým i vanilkovým cukrom a postrúhanou citrónovou kôrou.

Posýpka: Do múky pridáme maslo alebo tuk, cukor a rukou dobre rozmrvíme.