lekvárové buchty

Lekvárové buchty

Na lekvárové buchty potrebujeme:
600 g polohrubej múky, 3 dl mlieka, 3 žĺtky, 1 vaj­ce, 50 g práškového cukru, 120 g roztopeného masla alebo rastlinného tuku, kôra z pol citróna, trocha soli, lekvár.

Kvások: 0,75 dl mlieka, 20 g práškového cukru, 30 g droždia, 40 g polo­hrubej múky.

Postup prípravy na lekvárové buchty:
Z mlieka, cukru, droždia a múky pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Do preosiatej múky pridáme nakysnutý kvások, v mlieku rozmiešané žĺtky a vajce, pridáme cukor, vlažné maslo alebo tuk, postrúhanú citrónovú kôru a trocha soli. Všetko spolu zamiesime, dobre vypracujeme a necháme na teplom miesto nakysnúť. Potom na doske posypanej múkou vyvaľkáme, pokrájame na obdĺžniky, ktoré natrieme lekvárom a stočíme do tvaru buchtičky. Plech dobre vymastíme, lekvárové buchty naň poukladáme, boky potrieme roztopeným tukom, aby sa nezlepili, necháme na plechu podkysnúť a vo vyhriatej rúre upečieme. Buchty pečieme pri teplote 200°C asi 20 minút. Upečené lekvárové buchty vyklopí­me a vychladnuté posypeme práškovým cukrom.

Pozri si aj recepty na: makové buchty, orechové buchty, ovocné buchty, tvarohové buchty.

Buchty na wikipedii.