makové buchty

Makové buchty

Na makové buchty Potrebujeme:
600 g polohrubej múky, 3 dl mlieka, 3 žĺtky, 1 vaj­ce, 50 g práškového cukru, 120 g roztopeného masla alebo rastlinného tuku, kôra z pol citróna, trocha soli.

Kvások: 0,75 dl mlieka, 20 g práškového cukru, 30 g droždia, 40 g polo­hrubej múky.

Maková plnka: 1,5 dl mlieka, 160 g cukru, 260 g zomletého maku, citrónová kôra.

Postup prípravy na makové buchty:
Z mlieka, cukru, droždia a múky pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Do preosiatej múky pridáme nakysnutý kvások, v mlieku rozmiešané žĺtky a vajce, pridáme cukor, vlažné maslo alebo tuk, postrúhanú citrónovú kôru a trocha soli. Všetko spolu zamiesime, dobre vypracujeme a necháme na teplom miesto nakysnúť. Potom na doske posypanej múkou vyvaľkáme, pokrájame na obdĺžniky, natrieme makovou plnkou a stočíme do tvaru buchtičky. Plech dobre vymastíme, makové buchty naň poukladáme, boky potrieme roztopeným tukom, aby sa nezlepili, necháme na plechu podkysnúť a vo vyhriatej rúre upečieme. Buchty pečieme pri teplote 200°C asi 20 minút. Upečené makové buchty vyklopí­me a vychladnuté posypeme práškovým cukrom.

Plnka: Mlieko s cukrom necháme zovrieť, pridáme zomletý mak, postrúhanú citrónovú kôru a premiešame.

Pozri si aj recepty na: tvarohové buchty, orechové buchty, ovocné buchty, lekvárové buchty.

Buchty na wikipedii.