Martinské rožky s orechovou plnkou

Na martinské rožky potrebujeme:
110 g masla alebo rastlin­ného tuku, 50 g práškové­ho cukru, 2 žĺtky, citrónová kôra, 380 g hladkej múky, trocha soli.

Kvások: 2,5 dl mlieka, 20 g droždia, 1 lyžica cukru.

Orechová plnka: 200 g zomletých orechov, 1,5 dl mlieka, 150 g cukru, citró­nová kôra, mletá škorica.

Postup na martinské rožky:
Maslo alebo tuk a cukor vymiešame do peny, pridáme žĺtky, postrúhanú citrónovú kôru a ešte spolu premiešame. Mlieko s droždím a cukrom premiešame a necháme vykysnúť. Do vymiešaného cesta pridáme múku, soľ, nakysnutý kvások a zamiesime tuhé cesto, ktoré necháme pomaly kysnúť. Vykysnuté cesto vyvaľkáme, pokrájame na trojuholníčky, naplníme plnkou, stočíme do tvaru rožkov, poukladáme na vymastený plech a necháme ešte chvíľu podkysnúť. Potom ich potrieme vajcom, posypeme posekanými mandľami a v dobre vyhriatej rúre upečieme. Upečené martinské rožky ešte teplé posypeme práškovým a vanilkovým cukrom. Rožky môže­me plniť aj inou plnkou.

Orechová plnka: Do vriaceho mlieka s cukrom zamieša­me zomleté orechy, postrúhanú citrónovú kôru a mletú škoricu.

Pozri si aj recepty na:  Bratislavské rožky