Ovocné buchty

Na ovocné buchty potrebujeme:
600 g polohrubej múky, 3 dl mlieka, 3 žĺtky, 1 vaj­ce, 50 g práškového cukru, 120 g roztopeného masla alebo rastlinného tuku, kôra z pol citróna, trocha soli.

Kvások: 0,75 dl mlieka, 20 g práškového cukru, 30 g droždia, 40 g polo­hrubej múky.

Plníme: slivkami, jahodami, čerešňami alebo marhuľami.

Postup prípravy na ovocné buchty:
Z mlieka, cukru, droždia a múky pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Do preosiatej múky pridáme nakysnutý kvások, v mlieku rozmiešané žĺtky a vajce, pridáme cukor, vlažné maslo alebo tuk, postrúhanú citrónovú kôru a trocha soli. Všetko spolu zamiesime, dobre vypracujeme a necháme na teplom miesto nakysnúť. Potom na doske posypanej múkou vyvaľkáme, pokrájame na obdĺžniky, na ktoré poukladáme ovocie a stočíme do tvaru buchtičky. Plech dobre vymastíme, ovocné buchty naň poukladáme, boky potrieme roztopeným tukom, aby sa nezlepili, necháme na plechu podkysnúť a vo vyhriatej rúre upečieme. Buchty pečieme pri teplote 200°C asi 20 minút. Upečené ovocné buchty vyklopí­me a vychladnuté posypeme práškovým cukrom.

Pozri si aj recepty na: makové buchty, orechové buchty, lekvárové buchty, tvarohové buchty.