tvarohové buchty

Tvarohové buchty

Na tvarohové buchty potrebujeme:
600 g polohrubej múky, 3 dl mlieka, 3 žĺtky, 1 vaj­ce, 50 g práškového cukru, 120 g roztopeného masla alebo rastlinného tuku, kôra z pol citróna, trocha soli.

Kvások: 0,75 dl mlieka, 20 g práškového cukru, 30 g droždia, 40 g polo­hrubej múky.

Tvarohová plnka: 300 g tvarohu, 100 g práškového cukru, 1 žítok, 3 lyžice sladkej smotany alebo mlieka, 50 g hrozienok, 1 bielok.

Postup prípravy na tvarohové buchty:
Z mlieka, cukru, droždia a múky pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Do preosiatej múky pridáme nakysnutý kvások. Potom vlejeme v mlieku rozmiešané žĺtky a vajce, pridáme cukor, vlažné maslo alebo tuk, postrúhanú citrónovú kôru a trocha soli. Všetko spolu zamiesime, dobre vypracujeme a necháme na teplom miesto nakysnúť. Potom na doske posypanej múkou vyvaľkáme. Pokrájame na obdĺžniky, natrieme tvarohovou plnkou a stočíme do tvaru buchtičky. Plech dobre vymastíme, tvarohové buchty naň poukladáme, boky potrieme roztopeným tukom, aby sa nezlepili, necháme na plechu podkysnúť a vo vyhriatej rúre upečieme. Buchty pečieme pri teplote 200°C asi 20 minút. Upečené tvarohové buchty vyklopí­me a vychladnuté posypeme práškovým cukrom.

Plnka: Tvaroh pretlačíme cez sito, primiešame cukor, žĺtok, smotanu a z bielka ušľahaný tuhý sneh.

Pozri si aj recepty na: Makové buchty, orechové buchty, ovocné buchty, lekvárové buchty.

Buchty na wikipedii.