Zapekané varené knedličky

Na zapekané varené knedličky potrebujeme:
4 dl sladkej smotany alebo mlieka, štipka soli, 5 vajec, 400 g hrubej múky, 1 l mlieka, 100 g práškového cukru, 1 strúčik vanilky, 120 g roztopeného masla, 100 g hrozienok, 120 g zo­mletých orechov, 100 g práškového cukru, ľubo­voľný kompót.

Postup:
V sladkej smotane rozmiešame soľ a žĺtky, pridáme múku a dobre vypracujeme. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka primiešame k cestu. Do 1 litra mlieka zamiešame práškový cukor, vanilku a necháme zovrieť. Z cesta lyžicou namočenou vo vriacom mlieku odkrajujeme malé knedličky, ktoré vkladáme do vriaceho mlieka a z oboch strán uvaríme. Uvarené vyberieme dierkovanou lopatkou. Ohňo­vzdornú misu vymastíme a vysypeme strúhankou, vložíme do nej vrstvu knedličiek, polejeme ich maslom, posypeme hrozienkami, orechmi a práškovým cukrom, zakryjeme vyvarenými knedličkami a vrstvy opakujeme. Poslednú vrstvu majú tvoriť knedličky. Potom povrch polejeme maslom, vložíme do vyhriatej rúry a zapečieme. Zapekané varené knedličky podávame s ľubovoľným kompótom.