Zemiakové lekvárové koláčiky

Potrebujeme:
400 g hrubej múky, trocha soli, 200 g uvarených ze­miakov, 1 balíček vanilkového cukru, 50 g práškové­ho cukru, citrónová kôra, 3 dl mlieka, 30 g droždia, 30 g roztopeného masla alebo tuku, 1 vajce, lekvár.

Postup:
Do múky preosiatej so soľou pridáme uvarené pretlačené zemiaky, vanilkový a práškový cukor, postrúhanú citróno­vú kôru, v mlieku vykysnuté droždie, vlažné maslo alebo tuk a vajce. Všetko spolu zamiesime, dobre vypracujeme a necháme kysnúť. Vykysnuté cesto vyvaľkáme, pokrájame na štvorčeky, naplníme tuhým lekvárom, rohy štvorčekov nad lekvárom spojíme, poukladáme na vymastený plech a necháme chvíľu podkysnúť. Potom ich potrieme vajcom a v horúcej rúre upečieme. Upečené, ešte teplé zemiakové koláčiky posypeme práškovým a vanilkovým cukrom.