Hľadaj recept

Brnenská krútená torta

Potrebujeme:

I.cesto: 6 vajec, 140g práškového cukru, citró­nová kôra, 1 balíček vanilkového cukru, 30g kakaa, 80g zomletých  orieškov, 70 g hrubej múky.

II.cesto: 6 vajec, 140g práškového cukru, citrónová kôra, 140 g hrubej múky.

Plnka: 4 vajcia, 200g práškového cukru, 250g masla, 30 g kakaa, 50g zomletých orechov.

Kakaová poleva: 150g práškového cukru, 1 dl vo­dy, 50g kakaa, 20g masla alebo stuženého tuku.

 

Postup:

Cesto I: Žĺtky, cukor, postrúhanú citrónovú kôru, vanilkový cukor a kakao vymiešame do peny, pridáme z bielkov ušľahaný tuhý sneh, oriešky, múku a všetko zľahka premie­šame. Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou, dáme do nej cesto a upečieme.

 

Cesto II: Žĺtky, cukor a postrúhanú citrónovú kôru vymiešame do peny a zľahka primiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov a múku. Cesto nalejeme na veľký, vymastený a múkou vysypaný plech a rýchlo upečieme, aby sa dalo krútiť. Upečenú a vychladnutú tortu prekrojíme napoly a obidva tortové pláty natrieme plnkou. Cesto upečené na plechu pokrájame na pásy široké asi 3 cm a potrieme ich plnkou. Jeden natretý pás stočíme plnkou dovnútra, položíme ho do stredu spodného natretého plátu torty a okolo neho začneme obkrúcať ďalšie natreté pásy, až kým sa neutvorí taký kruh, ako je torta. Na takto stočené pásy položíme druhý plát torty natretý plnkou, celú tortu polejeme kakaovou polevou a nakoniec ľubovoľne ozdobíme.

 

Plnka: Do kotlíka rozbijeme celé vajcia, pridáme cukor a nad parou šľaháme do zhustnutia. Potom odstavíme a miešame, až kým nevychladne. Maslo a kakao vymiešame, postupne pridáme uvarenú plnku a nakoniec primiešame orechy.

 

Kakaová poleva: Cukor s vodou povaríme, pridáme preosiate kakao a za stáleho miešania uvaríme do zhustnu­tia. Potom odstavíme, pridáme maslo alebo tuk a vymie­šame.