Hľadaj recept

Parížska torta

Potrebujeme:

50 g práškového cukru, 100 g masla alebo rastlin­ného tuku, 5 vajec, 50 g čokolády, 60 g jemného kryštálového cukru, 80 g hladkej múky, 70 g zomle­tých orechov.

Plnka: 2 dl šľahačkovej smotany, 30 g práškového cukru, 100 g čokolády, 1 balíček vanilkového cukru, 50 g masla alebo rastlinného tuku.

Čokoládová poleva: 60 g čokolády, 60 g stuže­ného tuku.

 

Postup:

Cukor s maslom alebo rastlinným tukom vymiešame, za stáleho miešania pridáme žĺtky, zmäknutú čokoládu a všet­ko spolu vymiešame do peny. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh a spolu s múkou a orechmi ho zľahka primiešame k mase. Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou, dáme do nej cesto a upečieme. Povrch upečenej a vychlad­nutej torty potrieme plnkou, polejeme čokoládovou pole­vou, ozdobíme a necháme na chladnom mieste stuhnúť.

 

Plnka: Smotanu, práškový a vanilkový cukor, polámanú čokoládu a tuk za stáleho miešania uvaríme dohusta, necháme dobre vychladnúť a metličkou vyšľaháme na penu.

 

Čokoládová poleva: Čokoládu s tukom roztopíme, vymiešame, a keď začne poleva tuhnúť, polejeme ňou tortu.