Hľadaj recept

Sterilizované uhorky

Potrebujeme:


Na sladkokyslý nálev:

1 l 8% octu, 4 l vody, 100 g soli, 300 g cukru. Ak chceme, aby bol nálev koncentrovanejší, tak na 1 l 8 % octu dáme 3 l vody, 100 g soli, 350 g cukru.

 

Na korenený nálev:

1 ČL nahrubo popučeného čierneho korenia (nie pomleté­ho), 1/2 ČL nahrubo popučeného nového korenia, 5 bobko­vých listov, 5 nahrubo popučených klinčekov, 1 ČL tymiánu, 1 ČL koriandru, 1 PL horčičného semienka, 2 zväzky mla­dého kôpru, 200 g soli, 600 g cukru, 1,6 l 8% octu, 5 l vody.Do väčšieho hrnca dáme korenie, soľ, cukor, ocot a vodu. Privedieme do varu, odstavíme a necháme 2 hodiny ochladnúť. Potom scedíme a zalievame uhorky. Takto zavarené budú mať jemnú lahodnú chuť. Ak nálev hneď nespotrebuje­me, odložíme ho do chladničky (vydrží celý týždeň).

 

Postup:

Na prípravu použijeme uhor­ky nakladačky. Dáme ich do vody, dôkladne ich umyjeme, zba­víme stopiek a okvetia. Pripravíme si poháre. Pri ukladaní uhoriek do pohárov dbáme na to, aby sa ich zmes­tilo čo najviac, najmä do malých pohárov. Je dôleži­té zabezpečiť vrchnú vrstvu uhoriek tak, aby sa neuvoľnili a neplávali. Na dno pohára môžeme dať korenie, cibuľu, chren a kôpor, mrkvu, môžeme dať aj navrch. Kore­nie a prísady dodávajú uhorkám po sterilizácii lahodnú a korenis­tú chuť. Treba však zvážiť, aké korenie použijeme a v akom množstve, aby sme takúto chuť naozaj dosiahli. Uhorky sterilizujeme v pohároch s obsahom 0,72 l a 1 l  pri teplote 100 °C 5 minút, pri 90 °C 10 minút a pri 80 °C 15 minút. Pri väčších pohároch predlžujeme čas sterilizácie o 5 minút. Musíme mať istotu, že teplota vo vnútri pohára dosiahla 75 °C. Zistíme to tak, že jeden pohár iba prikryjeme viečkom (nesmie byť ponorený vo vode), teplomerom meriame teplotu vo vnútri pohára a po sterilizácii ešte zahorúca uzatvoríme. Nálev na sterilizovanie uhoriek zohrejeme na teplotu 50 -70 °C, uhorky zalejeme, vodu v zaváracom hrnci zohrejeme na 40 °C. Dobre uzatvorené poháre uložíme do hrnca a sterilizujeme. Po sterilizácii ich necháme voľne na vzduchu vy­chladnúť.